Település:
Pest megye, Sóskút

Létrehozva:
2022-02-07 13:14:25


Kálvária domb


Árpád fejedelem itt szervezte hadjáratát a Dunántúl meghódítására.

Azon a területen, ahol ma Sóskút áll, már az 1200-as években is zajlottak az események. A történelmi leírások szerint római hadiút vezetett a Kálvária-dombon keresztül, de a honfoglalás idején még Árpád fejedelem is itt szervezte a hadjáratát a Dunántúl meghódítására. A hegytetőn egy bronzkori vár maradványait tártak fel a régészek.

A hídról szép látványt nyújt a Kálvária-domb, melyen a bronzkorban  1-1,5 m magas, sánccal körülvett  földvár húzódott.

 

 

A Kálvária-domb felé

Kép forrása: Nyáry Tamás

                                                                                                                             

A Sóskúti Kálvária egy hihetetlenül vadregényes hely. A domb tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a környékre, az oldalán lévő üregek ősi szentélyhez hasonlóak, a környéket járva pedig könnyen kerülhetünk skót felföldi hangulatba.

Ha Biatorbágy felől érkezünk Sóskútra busszal vagy autóval, akkor már távolról kiszúrhatjuk a Kálvária-domb oldalában éktelenkedő óriási sziklaüreget, meg több kisebbet is, ezek a kőfejtés, a kőbányászat során keletkeztek. Állítólag innen vágták ki azokat a kőtömböket, amikből a lánchídi oroszlánok lettek kifaragva. Megközelíthetők ugyan, de nem könnyen.

Az, hogy melyik oldalról próbáljuk megközelíteni a domb tetejét, az végülis teljesen mindegy. Egy biztos: mindegyiknél óvatosnak kell lenni, nehogy az ember elveszítse az egyensúlyát.

 

 

Kilátás a Kálvária-domb tetejéről

Kép forrása: Nyáry Tamás

 

Ha a község központjából közelítjük meg Kálváriát, akkor a házak között egy keskeny, bozótos ösvényt találunk, ami később kiszélesedik. A dombtetőre érve gyönyörű kilátás tárul a szemünk elé. Minden oldalon mást látunk. Megjelennek előttünk a sóskúti kőbánya sziklás vonulatai, de ha elfordulunk, a falut látjuk. Ha északnyugat felé pillantunk, akkor a Benta-patak bukkan fel. A zöld dombon birkanyájak legelésznek, és egy patak is megtalálható ott.

 

 

Kálvária-domb

Kép forrása: Nyáry Tamás

 

Ha pedig le szeretnénk menni, akkor akár a kőfülkéket is érdemes megnézni, bár az ottani út eléggé meredek, keskeny és morzsalékos.

 

 

Forrás:

hu.wikipedia.org

mozgasvilag.hu

Felső kép: wikimapia.org

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »