Település:
Pest megye, Sóskút

Létrehozva:
2022-02-07 13:11:10


Üdvözöljük Sóskúton!


Bemutatkozik a Biatorbágy és Érd között fekvő község.

Sóskút község Pest megyében található, Budapesttől 25 km-re. A mindössze 3300 lakosú település a Benta-patak völgyében helyezkedik el. Gyönyörű község, mozgalmas domborzattal és beszélő tájakkal. Természetvédelmi területein számos növény és állat ritkaságok találhatók. Hegyvidéki fennsíkjain, hegylejtőkön gyümölcs és szőlőtermesztés folyik, ahol présházak és pincék is találhatók.

 

 

Jellegzetes pince a sóskúti Öreghegyen. A kép forrása: commons.wikipedia.org/Solymári

 

 

Jellegzetes pince a sóskúti Öreghegyen. A kép forrása: commons.wikipedia.org/Solymári

 

A legősibb kultúrák nyomai lelhetők fel Sóskúton; az első leletek még a kőkorszakból maradtak ránk. Az előkerült leletek „elárulták”, hogy a római katonák a Kálvária hegyen keresztül mentek. Árpád fejedelem a seregeivel Sóskút térségében készült a Dunántúl meghódítására. Az első okmányt, amit Sóskút történelméből találtak, az Csáki Miklós végrendelete volt. 1300-ban pedig Róbert Károly kezére került Sóskút.

 

 

A fotó forrása: Civertan

 

A község a török hódoltság idején indult fejlődésnek, a kitermelt kövekből a környező városokban fürdőket építettek. Szintén a török hódoltság idején volt az első népszámlálás is, 1546-ban. Sóskút teljes lakossága akkor csupán 65-70 személy lehetett. 1590-re szintén török összeírások szerint ez a szám csökkent, kb. 50-60 ember lakhatta a községet. A török elleni háborúk idején a falvak nagyrészt elpusztultak. Csernovics Arzén ipeki pátriárka azonban 1695-ben szerbeket telepített Sóskútra, Tárnokra és Százhalombattára is. Ők művelték 1748-ig a földeket. Azonban a sóskúti pap rablásban való cinkosság miatt halálra lett ítélve: kerékbe törték. Így a sóskúti szerbeknek is menniük kellett, helyükre pedig katolikus szlovákokat telepítettek, akiknek késői utódaik még ma is a községben élnek.

 

 

A vidék nagy részén található mészkő. A kép forrása: tortenetekkepekkel.blogspot.com

 

1930-ban pedig egy újabb népszámláláson kiderült, hogy a község lakossága összesen 2698 fő. Ebben német 1698 volt (valószínűleg a szlovákokat is közéjük sorolták), magyar pedig csak 1000 fő.

Ezekben az időkben az egyesületek, ipari társulások és szövetkezetek közül kiemelkedett a kőbánya, amit akkoriban az olasz származású Andreetti Károly országgyűlési képviselő bérelt.

A harmincas években dr. Griger Miklós volt az országgyűlési képviselő, aki a község katolikus apát plébánosaként is tevékenykedett.

A II. világháború után sok családot telepítettek Sóskútra Csehszlovákiából és az ország más részeiből is.

 

 

 

Forrás:

soskut.hu

hu.wikipedia.org

Felső kép: soskut.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »